Μπορεί να την έχουμε ξεχάσει, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχει, κι οταν κάποια στιγμή, μας υπενθυμίσει την παρουσια της, αυτο γίνεται με τόσο βίαιο και εντονο τρόπο, που τρομάζει..Ετσι κι η Ρίτσα, που η κόρη της δωδεκάχρονη και λεπτεπίλεπτη σαν...μίσχος, γύρισε απ το σχολείο με πόνο στην κοιλιά..στην αρχή φοβήθηκε.. υποψιασμένη ομως, για το μυστήριο του πόνου κοιλιάς, τηλεφώνησε αμέσως.Η καλή χειρουργός του Θεραπευτηρίου που την πήγε, την καθησύχασε..Δεν υπήρχε κίνδυνος, και δεν θα προχωρούσαν σε επέμβαση.
Για την Ρίτσα λίγα λόγια για την σπουδαία-ασήμαντη αυτή ανατομική λεπτομέρεια..Η σκωληκοειδής απόφυση, είναι ένα μικρό τμήμα του παχέος εντέρου, (μήκους 8-12 cm), που κρέμεται από το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου (κοντά στο σημείο συνδέσεως λεπτού και παχέος εντέρου). Η εντερική αυτή απόφυση, δίνει την εικόνα ενός σκουλικιου, γι΄ αυτό άλλωστε οι πρώτοι ανατόμοι χρησιμοποίησαν αυτόν τον όρο για την περιγραφή του που κατεγραφει ως σκωληκοειδής απόφυση.
Οι Δαρβινικής κυρίως προελεύσεως απόψεις,που μιλούν περί ενός ¨αχρήστου εντερικού υπολλείμματος¨, έχουν σταδιακά αρχίσει να αναθεωρούνται. Η σκωληκοειδής, αποτελεί εμβρυϊκό μεν κατάλοιπο, Πλούσιο Όμως Σε Λεμφοζιδιακό Ιστό, με συμμετοχή στην άμυνα του οργανισμού (παρουσία λεμφοκυττάρων και παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων). Επιπλέον η σκωληκοειδής, είναι σημαντική για την μικροβιακή ισορροπία στο παχύ έντερο, αφού τα μικρόβια τα οποία αποικούν τον αυλό της μπορούν να αναδημιουργούν τη χλωρίδα του εντέρου, σε περίπτωση που διαταραχτεί, επί παραδείγματι από μια σοβαρή διάρροια (είναι σα να λέμε..μια ποθήκη χρήσιμων μικροβίων). Μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθά στην παραγωγή αλλά και .... εκπαίδευση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αποτελούν την κύρια γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος. Στο «Journal of Εvolutionary Βiology». αναφέρεται πως.. η σκωληκοειδής απόφυση υπάρχει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι υποπτευόμασταν, γεγονός που μαρτυρεί τη σημαντική λειτουργία της για τον οργανισμό. Η σκωληκοειδής υπάρχει για τουλάχιστον 80 εκατομμύρια έτη.
Η σκωληκοειδίτιδα τελικά,δεν οφείλεται σε μια ελαττωματική σκωληκοειδή, αλλά σε αλλαγές του τρόπου ζωής που συνδέονται με τη βιομηχανοποιημένη κοινωνία, που μας έχει κατακλύσει με κακής ποιότητος βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, ( όπως είναι τα αλλαντικά και παραγωγα κρέατος, που είναι απ την προέλευσή του ( το κρεας ) ελεεινης ποιότητος..) και την... ηυξημένη υγιεινή. Η οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς , αναφέρεται ως οξεία σκωληκοειδίτιδα. Ένας στους 20 ανθρώπους μπορεί να την εμφανίσει κάποια στιγμή. Η θεραπεία έγκειται στην χειρουργική αφαίρεση της. Κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, θεωρείται η συχνότερη χειρουργική επέμβαση στην κοιλια. Μετά την εφηβεία, συχνότητά της ελαττώνεται. Στα βρέφη εμφανίζεται σπάνια. Παρά ταύτα, δεν παύει να αποτελεί μία συχνή πάθηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες..Πάμε να δούμε...ποια είναι τα ανησυχητικά σημεία και συμπτώματα που προειδοποιούν ότι ίσως έχουμε οξεία σκωληκοειδίτιδα...Πόνος στην κοιλιά που εντοπίζεται στη δεξιά και κατώτερη μεριά της κοιλιάς. Ο πόνος αυξάνεται όταν η περιοχή ψηλαφείται. ....Ο πόνος μπορεί αρχικά να είναι στην περιοχή γύρω από τον ομφαλό και στη συνέχεια να επεκταθεί στην κατώτερη δεξιά μεριά της κοιλιάς. ...Ο πόνος επιδεινώνεται όταν ο ασθενής βήχει, φταρνίζεται, κινείται, παίρνει βαθιές αναπνοές ή όταν λυγίζει τους μηρούς προς τη μέση του. Πυρετός (συνήθως δεν πρόκειται για ψηλό πυρετό).
Εμετοί. Εμετοί.Διάρροια, δυσκοιλιότητα ..Πρήξιμο της κοιλιάς....Ανορεξία. Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Ωστόσο τα στοιχεια δείχνουν ότι..είναι συχνότερη σε άνδρες παρά σε γυναίκες...Εκδηλώνεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας από 15 έως 30 ετών. Είναι σπάνια σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Είναι Η Συχνότερη Αιτία για την οποία τα παιδιά υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά. 4 σε κάθε 1000 παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών... θα υποβληθούν σε σκωληκοειδεκτομή .