Το καλοκαίρι δεν μας αφήνει μόνο μαύρισμα και αναμνήσεις αλλά και ευκαιριακές λοιμώξεις. Οι περισσότερες γυναίκες κάνουν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο το Σεπτέμβρη προκειμένου να διαγνωστούν τυχόν προβλήματα που δεν έχουν εμφανίσει ιδιαίτερα συμπτώματα. Οι μικροοργανισμοί ούρων, δηλαδή τα μικρόβια που ανιχνεύονται κατά την γενική εξέταση και κατά την καλλιέργεια των ούρων.. είναι υπεύθυνα για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, που αποτελούν τις συχνότερες λοιμώξεις του ανθρώπου.
Οι ουρολοιμώξεις θεωρούνται υπεύθυνες για το 40% των νοσοκομειακών λοιμώξεων και για το 30% των νοσοκομειακών βακτηριαιμιών. Το 10-40% των ενήλικων γυναικών αναφέρουν στο ιστορικό τους ένα τουλάχιστον επεισόδιο ουρολοίμωξης. Για προγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους διακρίνονται σε λοιμώξεις ανώτερου και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Στις λοιμώξεις του ανώτερου ουροποιητικού περιλαμβάνονται η πυελονεφρίτιδα, η νεκρωτική θηλίτιδα και το ενδονεφρικό απόστημα. Στις λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού περιλαμβάνονται η κυστίτιδα, το ουρηθρικό σύνδρομο στις γυναίκες, η ουρηθρίτιδα και η προστατίτιδα στους άνδρες. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Oι κολπίτιδες αποτελούν καθημερινό πρόβλημα υγείας των γυναικων. Κολπίτιδα Είναι Φλεγμονή Του Κόλπου. Συνήθως εκδηλώνεται με κνησμο και υγρά δύσοσμα απ τον κόλπο. Ας δούμε τί έχουμε..Μυκητιάσεις...Μικροβιακές κολπίτιδες (κοινά παθογόνα μικρόβια, αιμόφιλος, τριχομονάδες, χλαμύδια)...Ιογενείς λοιμώξεις (HPV, έρπης γεννητικών οργάνων).... κυστίτιδες.......Πυελικές φλεγμονές.
Ο γυναικείος..κόλπος, υπό κανονικές συνθήκες, αποικίζεται από ένα μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, οι οποίοι είναι γνωστοί ως γαλακτοβάκιλλοι και αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα.
Τα ούρα μέσα στην ουροδόχο κύστη είναι φυσιολογικά στείρα, δηλαδή δεν έχουν μικρόβια, αφού η παραγωγή και η συλλογή τους γίνεται μέσα σε ένα κλειστό σύστημα οργάνων. Μικρόβια υπάρχουν μόνο στο στόμιο της ουρήθρας (μικρόκοκκοι, γαλακτοβάκιλλοι και άλλα σαπροφυτικά), από όπου κατά την ούρηση παρασύρονται και μολύνουν τα ούρα. Στον κόλπο της γυναίκας από την αρχή της εμμήνου ρήσεως έως την εμμηνόπαυση φυσιολογικά επικρατούν οι γαλακτοβάκιλλοι, οι οποίοι διατηρούν όξινο το pH του κόλπου. Η πλειονότητα των ουροπαθογόνων μικροβίων είναι Gram αρνητικά τα οποία γενικά υπάρχουν στη χλωρίδα του εντέρου καθώς και Gram θετικά μικρόβια, όπως ο Staphylococcus saprophyticus και o Enterococcus faecalis. Τα αναερόβια μικρόβια Bacteroides fragilis, Fusobacterium spp, Clostridium perfingens αποτελούν πολύ πιο σπάνια αίτια. Επίσης μπορεί να ανιχνευτούν το Mycobacterium tuberculosis και άλλα άτυπα μυκοβακτήρια.Στην περίπτωση της κολπίτιδας λοιπόν αναπτύσσονται κάποιοι παθογόνοι μικροοργανισμοί σε βάρος της φυσιολογικής χλωρίδας, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία του pH και αυτό κλινικά εκδηλώνεται με τη μορφή κνησμού και υγρών στο κόλπο.Αιτια, λοιπόν κολπίτιδας μπορεί να είναι...Μικρόβια, που συνήθως μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, όπως είναι Οι Τριχομονάδες,κι Ο Αιμόφιλος Του Κόλπου.Βακτηριδια της ήδη υπάρχουσας φυσιολογικής χλωρίδας, όπως Στρεπτόκοκκοι, Σταφυλόκοκκοι, Μύκητες .Συμπτώματα...Κνησμός... Αυξημένη έκκριση κολπικών υγρών (δύσοσμων σε ορισμένες περιπτώσεις)... Τσούξιμο.. Ερυθρότητα... Οίδημα. Η κολπιτιδα εμφανίζεται οταν κάνουμε Χρήση αποσμητικών σπρέι στην ευαίσθητη περιοχή. .......πολύ εφαρμοστά παντελόνια ή σορτς.Η διάγνωση επιτυγχάνεται με την καλλιέργεια κολποτραχηλικού υγρού. Αυτή η εξέταση είναι απαραίτητη προκειμένου να εντοπιστεί ποιο ακριβώς μικρόβιο είναι υπεύθυνο και στη συνέχεια να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Η θεραπεία αφορά συνήθως τη λήψη κάποιου συνδυασμού αντιβιοτικών από το στόμα με κολπικά υπόθετα ή κρέμες. Ωστόσο, ακόμη και μετά τη θεραπεία οι κολπίτιδες, σε ένα σεβαστό ποσοστό των ασθενών, υποτροπιάζουν, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε ανθεκτικα στελέχη απέναντι στα φάρμακα ή σε επανεμφάνιση του αίτιου της μόλυνσης.
Απλές και αποτελεσματικές συμβουλές για να προληφθούν οι καλοκαιρινές κολπίτιδες...τακτική και σωστή υγιεινή της γεννητικής περιοχής με άφθονο νερό....Φυσιολογικά το εσωτερικό του κόλπου βρίσκεται σε μια δυναμική ισορροπία. Οχι ισχυρά αντισηπτικά... Οχι εσωτερικές πλύσεις χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Μπορεί να προκαλέσετε κολπίτιδα....Μην μένετε πολύ ώρα με βρεγμένο μαγιό-φροντίστε να έχετε δεύτερο μαζί σας για να αλλάζετε ( τα βακτηριδια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε θερμό και υγρό περιβάλλον)....Μην κολυμπάτε κατά την διάρκεια της περιόδου , ειδικά εάν δεν έχετε.... ολοκληρώσει την οικογένειά σας.... Μην χρησιμοποιείτε συχνά ταμπόν ,( πέρασε η...μόδα του, χώρια που κάνει ζημιά..) κι όταν αυτό γίνεται η χρήση του να μην ξεπερνά τις τέσσερις με πέντε.. ώρες....Απλώνετε πάντα την δική σας πετσέτα πάνω στην άμμο ή στην ξαπλώστρα....Αποφεύγετε, κατά το δυνατόν, τη συχνή χρήση στενών εσωρούχων και τζήν πανελονιών-αυξάνουν την θερμοκρασία της.. περιοχής, άρα και την υγρασία, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ενοχλητικών μας μικροβίων.....Χρησιμοποιείστε βαμβακερά κι όχι συνθετικά εσώρουχα. Εάν πρόκειται να ξεκινήσετε αντιβίωση, ξεκινήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ή κάποιο συμπλήρωμα με προβιοτικό....Κάνετε τον τακτικό σας έλεγχο με τέστ Παπανικολάου.Απλά πράγματα, και λίγος κοινός νούς..κι έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας..