Quantcast
Channel: Kosmaser
Viewing all articles
Browse latest Browse all 701

ΟΖΟΙ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ...

$
0
0

Χαμός και ταραχή...που η Ελένη βρήκε όζους στον θυρεοειδή της..Πήγε στο Νοσοκομείο, την κατατόπισαν σχετικά, της έδωσαν θεραπεία, αλλά εκείνη δεν ησύχασε..Ολο και την έτρωγε η διάγνωση...Είναι και η ορολογία λίγο περίεργη...με πήρε τηλέφωνο.Βρε Ελένη μου, εμένα γιατί με πήρες.. Εχεις μια άριστη διάγνωση, απ ένα εξαιρετικό επιτελείο γιατρών...εγώ τί να σου πώ; Να με...παρηγορήσεις, ήταν η απάντηση της Ελένης. Καλή νοικοκυρά, με αρχές, 2 παιδιά, κι έναν θαυμάσιο σύζυγο και φίλο μου, στέλεχος τραπεζικού οργανισμού, που με...καθησυχάζει κάθε φορά που σκιές πλανώνται πάνω απ την ...αμετανόητη χώρα μας...Για χάρη της Ελένης, μερικά διευκρινιστικά ( όχι που χρειάζονται ) για τους όζους του πολύτιμου αυτού αδένα μας...Όζος λοιπον του θυρεοειδούς, είναι ένα εξόγκωμα σ ένα καθ όλα..φυσιολογικό αδένα. 

Οι όζοι είναι πολύ συχνοί και ( για να ηρεμήσουμε)..έχει υπολογισθεί ότι μία στις 12 με 15 γυναίκες και ένας στους 45 με 50 άνδρες έχουν όζο στον θυρεοειδή τους. Από τους ασθενείς που είναι ασυμπτωματικοί, εάν εξετασθούν με υπερηχοτομογράφο, το 50 με... 70% έχουν όζο. Λιγότερο από το 5% αυτών θα έχουν κακοήθεια, ενώ οι περισσότεροι είναι απλές ..κύστεις. Οι πιο συχνοί τύποι καλοηθών όζων είναι Αδενώματα, Κύστεις Και Θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Λιγότερο συχνοί τύποι είναι Η Υποξεία Θυρεοειδίτιδα,( Η υποξεία θυρεοειδίτιδα De Quervain είναι λιγότερο συχνή σε σχέση με τον θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Χαρακτηρίζεται από την ξαφνική έναρξη πόνου στο θυρεοειδή με συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού, που μπορεί να ποικίλουν σε βαρύτητα. Η αιτία είναι συνήθως κάποια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. ) και Η Θυρεοειδίτιδα Του Riedel.( Αποτελεί σπάνια μορφή θυρεοειδίτιδας που συνοδεύεται από ινώδη διήθηση του θυρεοειδούς όπου ο αδένας γίνεται σκληρός, σαν ξύλο..προσκολλάται στους γύρω ιστούς και μπορεί να προκαλεί πιεστικά φαινόμενα.) Το 60% των κακοηθών όζων είναι θηλώδες καρκίνωμα. Το καρκίνωμα αυτό είναι καλά διαφοροποιημένο και έχει καλή πρόγνωση. Η αλλαγές στη φωνή (βράχνιασμα), η ταχεία αύξηση του μεγέθους ενός μορφώματος στον τράχηλο, ο επίμονος πόνος στην περιοχή, αποτελούν αιτίες άμεσης παραπομπής σε χειρουργό ενδοκρινών αδένων. Σε περίπτωση εμφάνισης συριγμού, ο ασθενής πρέπει να απευθύνεται σε ειδικό ακόμα και την ίδια ημέρα. Μονήρεις συμπαγείς μάζες στον θυρεοειδή είναι εξαιρετικά σπάνιες στα παιδιά, όταν όμως παρατηρούνται κατά 80% είναι κακοήθεις και σε ποσοστό 80% υπάρχει και λεμφαδενική συμμετοχή. Οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι ασυμπτωματικοί. Μπορούν να παρουσιαστούν ως ψηλαφητή μάζα στον τράχηλο ή να δώσουν την αίσθηση τάσης στην περιοχή. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις παρουσιάζεται πόνος ή δυσκαταποσία. Οι Θυρεοειδικοί Όζοι που εμφανίζονται σε μικρές και μεγάλες ηλικίες, έχουν αυξημένη πιθανότητα, να είναι κακοήθεις. 

Τα Παιδιά Που Εμφανίζουν Ψυχρό Όζο Στο Θυρεοειδή έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο σε σύγκριση με τους ενήλικες . Η εμφάνιση μονήρους όζου στους άνδρες έχει επίσης αυξημένη επίπτωση εμφάνισης κακοήθειας. Η γρήγορη ανάπτυξη του όζου και συμπτώματα τοπικής διήθησης αυξάνουν την πιθανότητα κακοήθειας αλλά λίγοι ασθενείς έχουν αυτά τα συμπτώματα. Η έκθεση σε εξωτερική ακτινοβολία του τραχήλου ή του θώρακος σε χαμηλές ή υψηλές δόσεις αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καλοήθων ή κακοήθων θυρεοειδικών όζων. Ένας ψηλαφητός ψυχρός όζος σε N. Graves είναι ύποπτος για κακοήθεια. Όζοι 1 εκ μπορεί εύκολα να ανευρεθούν εκτός εάν βρίσκονται βαθιά ή η κατασκευή του τραχήλου είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπει την εύκολη ψηλάφηση. Η εξέταση του ασθενούς με θυρεοειδκό όζο πρέπει να περιλαμβάνει μια προσεκτική εκτίμηση του όζου εάν είναι σκληρός, ομαλός εάν συμφύεται με τους υποκείμενους η υπερκείμενους ιστούς εάν είναι μονήρης η εάν υπάρχουν και άλλοι όζοι.. δηλαδή είναι ένας κυρίαρχος στα πλαίσια οζώδους βρογχοκήλης. Ακόμα αναζητούνται ψηλαφητοί τραχηλικοί λεμφαδένες περιπτώσεις στις οποίες η κακοήθεια είναι πολύ αυξημένη. Εν τάξει, διαπιστώσαμε οτι έχουμε έναν... όζο..Τί κανουμε τώρα; Ζητάμε επίσημες, σοβαρές και αξιόπιστες απαντησεις..Αν είναι καλοήθης ή κακοήθης.Αν είναι λειτουργικά ανενεργός, δηλαδή ψυχρός, ή εάν παράγει μεγάλες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών, δηλαδή είναι θερμός, και Αν λόγω του μεγέθους και της θέσης του δημιουργεί προβλήματα, πιέζοντας παρακείμενα όργανα και σχηματισμούς, όπως: την τραχεία, προκαλώντας δύσπνοια, τον οισοφάγο, προκαλώντας δυσχέρεια στην κατάποση, και το λάρυγγα ή νεύρα, με αποτέλεσμα δυσκολία στην ομιλία και βράχνιασμα. Η συνήθης (σοβαρή και αξιόπιστη) απάντηση είναι όχι σε όλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ένας ή περισσότεροι όζοι μικρού ή μετρίου μεγέθους, που είναι ανενεργοί( ψυχροί), δεν παράγουν δηλαδή θυρεοειδικές ορμόνες και δεν προκαλούν πιεστικά φαινόμενα. Σπάνια ο όζος υπερλειτουργεί, παράγοντας ανεξέλεγκτα πολλές θυρεοειδικές ορμόνες, με αποτέλεσμα τον υπερθυρεοειδισμό, οπότε και εργαστηριακά παρατηρείται αύξηση της T4 ή και της T3 και πάρα πολύ χαμηλή TSH (Θυρεοειδοτρόπος Ορμόνη). Στο σπινθηρογράφημα απεικονίζεται ο όζος που υπερλειτουργεί και καλείται θερμός (αυτόνομος). Εάν υπερλειτουργούν πολλοί όζοι, έχουμε την ¨πολυοζώδη τοξική βρογχοκήλη¨Ο παρακλινικός έλεγχος περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των ορμονών το υπερηχογράφημα, το σπινθηρογράφημα και την βιοψία με λεπτή βελόνα.

 Με τον ορμονολογικό έλεγχο θα εκτιμηθεί εάν ο ασθενής είναι Ευθυρεοειδικός ή  Υπερ-Υποθυρεοειδικός και αυτό γίνεται κυρίως με τον προσδιορισμό της TSH και με την μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών. Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κακοήθειαςαλλά αυτό είναι πιο σπάνιο.Οι καθαρά κυστικοί όζοι είναι πάρα πολύ σπάνιοι. Αν και το υπερηχογράφημα δεν μας βοηθά στον διαχωρισμό καλοήθων και κακοήθων όζων περισσότεροι όζοι με κακοήθεια είναι συμπαγείς, ακανόνιστοι και υποηχογενείς. Αποτιτανώσεις( ασβεστοποιήσεις) υπάρχουν σε 10-15% όλων των όζων και εάν εντοπίζονται στη περιφέρεια του όζου είναι υπέρ της καλοήθειας ενώ εάν υπάρχουν στικτές αποτιτανώσεις μέσα στον όζο είναι πιθανόν να πρόκειται για θηλώδες καρκίνωμα.Το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς δείχνει το σχήμα, το μέγεθος και τη λειτουργία του αδένα και των οζιδίων αυτού, χρησιμοποιώντας ελάχιστες ποσότητες ραδιοφαρμάκου, οπως το ιώδιο. Εφόσον το οζίδιο προσλαμβάνει το ραδιενεργό ιώδιο χαρακτηρίζεται ώς θερμός οζος και είναι σχεδόν πάντα καλοήθης. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή όταν το οζίδιο προσλαμβάνει ελάχιστα ή καθόλου το ραδιοφάρμακο σε σχέση με τον υπόλοιπο θυρεοειδή, τότε ονομάζεται ψυχρός όζος. Οι ψυχροί όζοι του θυρεοειδούς μπορεί να είναι ή και να μην είναι κακοήθεις. Το σπινθηρογράφημα δεν μπορεί να μας διαχωρίσει εάν ένας όζος είναι καλοήθης η κακοήθης αλλά μπορεί να μας δώσει την πληροφορία εάν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ο όζος να έχει κακοήθεια. Είναι γνωστό ότι το 15% περίπου των ψυχρών είναι κακοήθεις ενώ οι χλιαροί όζοι που αντιπροσωπεύουν το 10% των όζων έχουν 6% πιθανότητα κακοήθειας ενώ το 5% των θερμών όζων εμφανίζουν κακοήθεια πάρα πολύ σπάνια.Η παρακέντηση δια λεπτής βελόνης του οζιδίου του θυρεοειδούς παρέχει τη δυνατότητα για μικροσκοπική εξέταση (βιοψία). Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να καθορίσουμε με ακρίβεια 90% την πιθανότητα καρκίνου στο οζίδιο. Η βιοψία με λεπτή βελόνα ( FNA ) έγινε πρωταρχική εξέταση στη πλειονότητα των ασθενών με μονήρη όζο γιατί είναι ασφαλής φθηνή και μας κατευθύνει ποιοι ασθενείς θα πρέπει να χειρουργηθούν Τα αποτελέσματα τα οποία μπορούμε να πάρουμε όταν το υλικό της βιοψίας είναι ικανοποιητικό είναι Καλοήθης, κακοήθης απροσδιόριστο (ύποπτο). Η ακρίβεια της μεθόδου φθάνει το 70-97 % και εξαρτάται από την εμπειρία του γιατρού που κάνει την βιοψία και την ικανότητα του κυτταρολόγου να αξιολογεί τα ευρήματα που υπάρχουν. Η πλειονότητα των αποτελεσμάτων (75%) είναι αρνητικά για κακοήθεια και αφορούν Hashimoto και κολλοειδή βρογχοκήλη. 

Τα ψευδώς αρνητικά κυτταρολογικά αποτελέσματα είναι 1-6% και αφορούν κυρίως μη ικανοποιητική λήψη υλικού η λάθος διάγνωση. Τα λάθη αυτά γίνονται κυρίως σε όζους που είναι μικρότεροι του 1 εκ η μεγαλύτεροι 4 εκ, αιμορραγικούς όζους η πολυοζωδεις βρογχοκήλες όπου θα πρέπει να γίνονται πολλές βιοψίες και ενδεχομένως υπό υπερηχογραφική κάλυψη. Μια ανεπαρκής λήψη υλικού είναι μια αιτία για να έχει κανείς ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα και αυτό αφορά το 20% των βιοψιών όπου λίγα μόνο κύτταρα υπάρχουν και είναι αδύνατο η στήριξη μιας ασφαλούς διάγνωσης. Επανάληψη της βιοψίας είναι δυνατό στο 50% των περιπτώσεων να δώσει υλικό για διάγνωση.Εφόσον με τις παραπάνω εξετάσεις θεωρηθεί ότι το οζίδιο είναι καλοηθες, τότε ο ασθενής παρακολουθείται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης λαμβάνει την ορμόνη του θυρεοειδούς ως θεραπεία καταστολής του οζιδίου. Σε λίγες περιπτώσεις το οζίδιο συνεχίζει να αυξάνει σε μέγεθος ή προκαλεί αίσθημα πίεσης στο λαιμό, οπότε και αφαιρείται.Ακόμα και άν υπάρχει υπόνοια κακοήθειας, τότε ο ασθενής οδηγείται στο χειρουργείο και αφαιρείται σχεδόν όλος ο θυρεοειδής , διότι πάντοτε παραμένουν ελάχιστα υπολείμματα.Η διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς δεν μας φοβίζει, αφού δεν έχει καμιά σχέση με τους...υπολοίπους καρκίνους... Η πρόγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά καλή επειδή θεραπεύεται εύκολα με τη χειρουργική επέμβαση. Στο χειρουργείο αφαιρείται όλος ο θυρεοειδής αδένας καθώς και όσοι λεμφαδένες της περιοχής παρουσιάζονται διογκωμένοι. Με την πρόοδο της χειρουργικής επιστήμης, η αφαίρεση του θυρεοειδούς αποτελεί μια απλή επέμβαση, εξαιρετικά ασφαλή που γίνεται διαμέσου μιας πολύ μικρής τομής, με γενική ή τοπική αναισθησία. Ο ασθενής έχει ελάχιστο πόνο και παραμένει στο νοσοκομείο μία ή το πολύ δύο ημέρες. Επιπλέον, στην περίπτωση καρκίνου του θυρεοειδούς, έξι εβδομάδες μετά την εγχείρηση ,το ραδιενεργό ιώδιο εξαφανίζει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Η Ελένη αφού τα διάβασε όλα με προσοχή. Βεβαιώθηκε οτι ...δεν έχει καρκίνο, μου είπε οτι πονά υπερβολικά στο γόνατό της..και δεν κατάλαβε γιατί χρησιμοποίησα το.. συγκεκριμμένο μουσικό χαλί..Πόσο έξυπνα είνα τα ευφευρήματα της λαϊκής σοφίας...Αλλα λόγια ..ν΄αγαπιώμαστε... 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 701

Trending Articles