copyright https://kosmaser.wordpress.com/©
Η βροχή έπεφτε με το ...¨τουλούμι¨,όπως λένε στη Λέσβο,(τουλούμι είναι το δέρμα του κατσικιού, όπου μέσα πήζουνε ένα απίθανο τυρί, το τουλουμοτύρι,ιδιαιτερο Μυτιληνιώ έδεσμα, που θ άξιζε κάποια στιγμή να δοκιμάσετε, μαζί με ντομάτα και διπλοκαζιανιασμένο ούζο Πλωμαρίου..) οταν μπήκα στο σπίτι της Αλεξάνδρας,στην Ακρόπολη. Οι συζητήσεις μας με τη ¨σουρντίνα¨της βροχής στην πλάκα της ταράτσας είναι κάτι το μοναδικό.
Παίξτε αυτό το βίντεο, κι αφήστε τη βροχή να σας συνοδεύει,
ενώ διαβάζετε το κείμενο ...είναι ψυχοθεραπευτικό ...
copyright https://kosmaser.wordpress.com/
Οι ¨σωματοψυχικές¨ ασθένειες οφείλονται στο γεγονός ότι το αυξημένο άγχος καταστέλλει το ανοσο (αμυντικό) σύστημα του οργανισμού : Τα Β Και Τα Τ Λεμφοκύτταρα, Τα Δενδριτικά Τα Μαστοκύτταρα, Τα Ουδετερόφιλα, Τα Μονοκύτταρα Στο Αίμα Που Γίνονται Μακροφάγα στους ιστούς, καθώς και οι παράγοντες Λακτοφερίνη, Προσταγλανδίνες, TNF(Παράγων ΝέκρωσηςΌγκων),ιντερφερόνη (για καταπολέμηση ιών, λευχαιμίας και καρκίνου), κυτταροκίνες (χημοκίνες, ιντερλευκίνες και λεμφοκίνες) και όξινες ισο-φερριτίνες.Συγχωρέστε με , παρασύρθηκα..Τί σας ενδιαφέρουν οι προσταγλαδίνες, ή οι κυτταροκίνες..Ομως..Οι διάφοροι παράγοντες καιοι κυτταροκίνες επηρεάζουντην παραγωγή των κυττάρων του ανοσου συστήματος, τα οποία μαζί με τα κύτταρα του αίματος προέρχονται από ένα αρχέγονο πολυδύναμο αδιαφοροποίητο κύτταρο : τον ¨αιμοβλάστη¨.
Η συσχέτιση με τα κύτταρα του αίματος δικαιολογεί την μειωμένη επούλωση των τραυμάτων, αν χορηγήσουμε πειραματικά σε ασθενείς αδρεναλίνη ( που παράγεται από τα επινεφρίδια σε κατάσταση άγχους).Η πήξη του αίματος σχετίζεται με αιμοπετάλια . Στην παραγωγή των αιμοπεταλίων και στην πήξη του αίματος επιδρούν διάφοροι ενδογενείς παράγοντες. Τους μηχανισμούς παραγωγήςαιμοπεταλίων και πήξεως του αίματος επηρεάζει το στρες μέσω νευρο-ενδοκρινικών διεργασιών.Ατομο με υπερβολικό άγχος έχει ευπάθεια στιςλοιμώξεις , αυτοάνοσες ασθένειες, καρκίνο και άλλα νοσήματα όπως είναι ο διαβήτης.
Τα καρκινικά κύτταρα (παράγονται από ογκογονίδια στο DNA) αντιμετωπίζονται από τα Τ λεμφοκύτταρα, και ουσίεςόπως ο ΤΝF (παράγων νέκρωσης όγκων) και ηιντερφερόνη.. που παράγονται από αντιογκογονίδια του DNA. Το νευρικό σύστημα εμπλέκεταιμε το άγχος στην πρόκληση ασθενειών, γιατί συνδέεται άμεσα με το ανοσο σύστημα ..
Για παράδειγμα, ο επιχείλιος έρπητας επανεμφανίζεται σε περιόδους άγχους.Η Πολλαπλη Σκλήρυνση (Κατά Πλάκας) Στην Οποία Φαίνεται Να Υπάρχουν Αυτο-αντισώματα Κατά Της Μυελίνης(λιποειδους ουσίας που περιβάλλει τις νευρικές ίνες) που προκαλούναπομυελίνωση των νεύρων
copyright https://kosmaser.wordpress.com/
καθώς και ο διαβήτης στον οποίο παράγονται αυτοαντισώματαεναντίον των β - κυττάρων των νησιδίων του Langerhans στοπάγκρεαςτα οποία εκκρίνουν ινσουλίνη.Γενικά, στον οργανισμότο νευρικό σύστημα συνδέεται με το ενδοκρινικό (παράγει τις ορμόνες) και έτσι δικαιολογούνται στο υπερβολικό άγχος συμπτώματα..όπως η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.Η ρύθμιση των ορμονών γίνεται από τον υποθάλαμο ,που δρα διεγερτικά ή αντανακλαστικά στην έκκριση ορμονών από τηνυπόφυση ,η οποία με τη σειρά της δρα διεγερτικά ήανασταλτικά στην έκκριση ορμονών από τους ενδοκρινείς αδένες : Η ενδοκρινής μοίρα του παγκρέατος, ο θυρεοειδήςαδένας, οι παραθυρεοειδείς αδένες , ο φλοιός των επινεφριδίων, το ωοθυλάκιο καιτο ωχρόσωμάτιο στην ωοθήκη και ο μαστός (παραγωγή γάλακτος).Το συμπέρασμα, πάντως , είναι πως το νευρικό σύστημα (και άρα το άγχος)αλληλεπιδρά με το ενδοκρινικό και με τοανοσο σύστημα και έτσι το άγχος σχετίζεται με την πρόκληση νοσολογικών οντοτήτων και συνδρόμων. Σε ό,τι αφοράτα ψυχοσωματικά συμπτώματα, αυτά προκαλούνται από αύξηση του τόνου (της δραστηριότητας) του συμπαθητικού ή του παρασυμπαθητικού συστήματος. Τα δύο αυτά συστήματα δρουν ανταγωνιστικά και αντίθετα και ανήκουν και τα δύοστο αυτόνομο ή αλλιώς φυτικό νευρικό σύστημα.Το συμπαθητικό σύστημα προετοιμάζει τον οργανισμό για πόλεμο ή φυγή ,δηλαδή διεγείρει όλα τα συστήματα του οργανισμού προετοιμάζοντάς τον για μια έντονη κατάσταση. Το άγχος δημιουργεί από μόνο του την υπερδιέγερση του συμπαθητικού που οδηγεί σε υπερδιέγερση του οργανισμού.Μπορεί το άγχος να είναι συγκεκριμένο, αλλά στην νεύρωση αιτία είναι η σύγκρουση που οδηγεί σε άγχος. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο, μέσω της υπόφυσης (στον εγκέφαλο) και επίσης ρυθμίζεται από τοδικτυωτό σύστημα του μεσ-εγκεφάλου το οποίο και αυτό συνδέεται με τον υποθάλαμο.
Η αδρεναλίνη, Η νοραδρεναλίνη και Η ακετυλοχολίνηονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Η αδρεναλίνη, ηνοραδρεναλίνη και η ντοπαμίνη είναι αμίνες που ονομάζονται κατεχολαμίνες και αυξάνεται η έκκρισή τους από το συμπαθητικό.
Η ντοπαμίνη σχετίζεται με τη νόσο του Πάρκινσον(αιτία η εκφύλιση των ντοπαμινεργικών συνάψεων στο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου)και η ακετυλοχολίνη με την γεροντική άνοιακαι την νόσο Alzheimer (αιτία η βλάβηστις χολινεργικές οδούς του εγκεφάλου).
Η κορτιζόλη είναι γλυκοκορτικοειδέςπου παράγεταιαπό την στηλιδωτή στοιβάδα του φλοιού των επινεφριδίων και όπως οι άλλες ορμόνες του φλοιούτων επινεφριδίων, είναι παράγωγο της χοληστερίνης ...
Το στρες,φίλοι μου, είτε ψυχολογικό, είτε από άλλους λόγους , ας πούμε,τραύμα, χειρουργείο, ένεση, αναισθησία, υπογλυκαιμία, και η κατάθλιψη δρουν διεγερτικά στην εκλυτική ορμόνη του φλοιού των επινεφριδίων CRH ,που οδηγείστην παραγωγή της φλοιο-επινεφριδιο-τρόπου ορμόνης ACTHαπό την υπόφυση ,που δρα στα επινεφρίδια διεγείροντας την παραγωγή ορμονών από των φλοιό των επινεφριδίων,μεταξύ των οποίων είναι και η κορτιζόλη.Σε κατάσταση στρες έχουμε,λόγω της εκλυόμενης αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνηςαπό τον μυελό των επινεφριδίων, αύξηση κατανάλωσης της γλυκόζης τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται στο αίμα.
Η κορτιζόλη ενισχύει την αύξηση της γλυκόζης γιατί έχει υπεργλυκαιμική δράση. Ο ρόλος της κορτιζόληςστην φλεγμονή έγκειται στο ότι καταστέλλει την ανοσολογική αντίδραση. Συγκεκριμένα , η κορτιζόλη αναστέλλει τις προσταγλανδίνες (επάγει την φωσφο - πρωτεΐνη λιποκορτίνη που αναστέλλει το ένζυμο Α2 φωσφολιπάσητο οποίο παράγει το αραχιδονικό οξύ από το οποίοπαράγονταιοι προσταγλανδίνες ...
Τί συμβαίνει με την διατροφή μας που συμπληρώνεται με τα Ω3 απαραίτητα λιπαρα οξέα..Περιορίζεται το αραχιδονικό οξύ. Κι όταν αυτό περιορίζεται,δεν παράγονται πολλές προσταγλαδίνες,κι έτσι γλυτώνουμε, ή στην χειρότερη περίπτωση μειώνουμεδραματικά την ..φλεγμονή..Να γιατί κανείς απο εμάς δεν παίρνει ποτέ μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη..και μπράβο μου,που λέει κι ο Ζάχος μας,που σήμερα βρίσκεται στην παγωμενη Στοκχόλμη για ένα συνέδριο που πήγε..ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΕΞΟΔΑ ...
Οι προσταγλανδίνες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και πέρα από την κορτιζόλη και η ασπιρίνη, ως αντιφλεγμονώδες,καταστέλλει την σύνθεσή τους. Η ασπιρίνη έχει επίσης αντιπυρετική δράση γιατί οι προσταγλανδίνες παράγονται στον πυρετό από ερέθισμα του υποθαλάμου. Ομως, ¨ενοχλει¨το στομάχι..γιατί καταστέλλει την σύνθεση των προσταγλανδινών εκεινωνπου προάγουν την έκκριση βλεννινών,κάτι σαν την μαγειρική σόδα, που δημιουργούν στον βλεννογόνοτου στομάχου προστατευτικό στρώμα από το όξινο γαστρικό υγρό.Δεν είναι τυχαίο το έλκος από στρες,
αν αναλογιστούμε την καταστολή των προσταγλανδινών από την αυξημένη κορτιζόλη εξαιτίαςτου στρες.Η καταστολή αυτή οδηγεί,όπως προαναφέρθηκε,σε ευπάθεια σε λοιμώξεις .Άρα, το στρες με τον μηχανισμό της καταστολής του ανοσου συστήματος, εξαιτίας της αυξημένης κορτιζόλης οδηγεί σε ευπάθεια του ατόμου στις λοιμώξεις.Δεν είναι τυχαίο πως ταγλυκοκορτικοειδή φάρμακα όπως η κορτιζόνη έχουν ως παρενέργειες:την ευπάθεια στις λοιμώξεις,τον διαβήτη, την οστεοπόρωση, τις ψυχικές διαταραχές κ.α.Οι ψυχικές διαταραχές σχετίζονται με το γεγονός ότι η κορτιζόλη ρυθμίζει τον συναισθηματικό τόνοκαι την εγρήγορση μέσω των Ι υποδοχέων κορτιζόλης στον εγκέφαλο.
Ηαυξημένη κορτιζόλη από το χρόνιο στρες οδηγεί σε ψυχικές διαταραχές, όπως:ευφορία, αϋπνία, κατάθλιψη, ψυχωσική συνδρομή και σε αύξηση της εγρήγορσης.Η οστεοπόρωση έχει σχέση με το γεγονός ότι η κορτιζόλη δρα ανασταλτικά στην σύνθεση της ενεργού βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου.Επίσης , η κορτιζόλη αυξάνει την απέκκριση του ασβεστίου από τα νεφρά Το τελικό αποτέλεσμα είναι: η μείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα να οδηγεί σε μείωση της οστικής πυκνότητας και άρα σε οστεοπόρωση.
Δεν είναι τυχαίο πως η οστεοπόρωση παρουσιάζεται κυρίως στιςμετ-εμμηνο-παυσιακές γυναίκες και πέρα από την καταστολή των οιστρογόνων , υπάρχει συσχέτιση και με τηνκατάθλιψη ως δυσθυμία ή ως ψυχιατρική νόσος, που προκαλεί ή εμμηνόπαυση .
Συμπερασματικά,και για να τελειώνουμε:η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη καιη ινσουλίνη παίζουν σημαντικό ρόλο σταψυχοσωματικά συμπτώματα και στα σωματοψυχικάπροβλήματα,όχι όμως με κοινή δράση.Η δράση των ορμονών είναι περίπλοκη και όταν κάποια ορμόνη είναι αυξημένη, αναστέλλειτη σύνθεση κάποιας άλλης ορμόνης, αλλά και της ιδίας ...
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζεικαι ο νευροδιαβιβαστής σεροτονίνη που καταστέλλειτην έκκριση της εκλυτικής ορμόνηςτης φλοιο-επινεφριδιο-τρόπου CRH από την υπόφυση που οδηγεί σε αύξηση της φλοιο-επινεφριδιο-τρόπου ορμόνης ACTH η οποία οδηγεί σε αύξηση της έκκρισης κορτιζόλης από τα επινεφρίδια ..Η σεροτονίνη επηρεάζει την θερμορύθμιση, την αντίληψη των αισθήσεων,τον έλεγχο της ψυχικής διάθεσης ,και την έναρξη του ύπνου και συνδέεται με ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια..έτσι απλά.. Δηλαδή για να το πούμε λαϊκά..Πιάσε τ 'αυγό..και κούρευτο ...
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα μνήμης, αυτά σχετίζονται με τογλουταμινικό οξύ και τουςNMDA υποδοχείς του.Και για να μην μου λέτε οτι σας παραμυθιάζω με τρανταχτούς όρους, οποια απ τις λεγομενες νοστιμιές κι αν προσέξετε, σαν συστατικό τους έχουν το γλουταμινικό μονονάτριο, που τους ενισχύει αφάνταστα την..όποια γεύση απο τυρί τσένταρ μέχρι φράουλα και..φασολάδα ...
Θυμηθείτε τη διαφήμηση κύβων μαγειρικής..Ολη η κινέζικη, Ταϋλανδέζική, κορεάτικη, γιαπωνέζικη μαγειρική στηρίζεται στην προσθήκη αυτού του γευστικού..που ανατινάζει κυριολεκτικά το μυαλό, όσο τους έχει απομείνει,αυτών που αρέσκονται στην ανατολίτικη κουζίνα..
Σχετικά με τις ψυχοσωματικέςπαθήσεις,αυτές μπερδεύουν τους ιατρούςμε τα συμπτώματά τους, που μιμούνται συμπτώματαάλλων ασθενειών. Πολλοί ασθενείς με νεύρωσηείναιυποχόνδριοι :
·πλένουν συνεχώς τα χέρια τους,
·κάνουν όλα τα εμβόλια,
·λαμβάνουν με το παραμικρό
φάρμακα και είναι
·οι καλύτεροι πελάτες των ιατρών
και των νοσοκομείων.
Συχνά οι ασθενείς ταλαιπωρούνται αφάνταστα με επισκέψεις και εισαγωγές στο νοσοκομείοκαι ιατρικές εξετάσεις.Η συνταγογράφηση κάποιου φαρμάκου είναι η εύκολη λύση. Με την απλή συζήτηση οι ιατροίθα μπορούσαν να είχαν διαγνώσει ότι τα συμπτώματα των προαναφερθέντων ασθενών ήταν ψυχοσωματικά, αλλά αυτό απαιτεί ώρα..που δεν έχουν..
Φτάνει έως εδώ. Σας τα είπα όλα.Πάψτε να άγχεσθε και..Μάθετε την θεραπευτική της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
Ξυπνείστε το πρωϊ της Κυριακής και πηγαίνετε σ έναν Οποιοιδήποτε Ναό. Καθίστε και προσπαθείστε να Προσευχηθείτε για λίγο. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε .... Απλά καθείστε σιωπηλοί κι αφήστε τους άλλους να προσευχηθούν για σας.Μετα απο μία ώρα, φεύγοντας απο την Εκκλησία θα νοιώθετε ανάλαφροι σαν πουλιά, χωρίς ...να ξερετε το γιατί..
Ακούστε τον μακαριστο Λυκούργο και τη χορωδία του ...χωρίς να κλείσετε τον ήχο της βροχής ...Η μίξη των ήχων έχει ...ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα ...πιστέψτε με ...
Αυτά και τέλος..
Για αρκετά λεπτά δεν ακούγονταν τιποτα άλλο παρά το τραγούδι της βροχής κι ο αέρας που περνούσε ανάμεσα απ τα κλαδιά..
copyright https://kosmaser.wordpress.com/©