Ξεκινώ μ ένα σχόλιο του φίλου της στήλης κ. Ι.Γρατσία, σωστού επαγγελματία επιστημονα, στο χώρο της υγείας,
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΑΤΣΙΑΣ | Μαΐου 3, 2012 στις 4:22 μμ |
Όπως πάντα, οι παρουσιάσεις σου μας θυμίζουν τις ακριβές λεπτομέρειες στην ζωή μας.
Σε ευχαριστώ εκ μέρους όλων
Να προσθέσω ότι μεταξύ των ψαριών, οι σαρδέλες έχουν κάποια ιδιαίτερα πλεονεκτήματα :
" Έχουν μικρό κύκλο ζωής, και έτσι δεν προλαβαίνουν να συσσωρεύσουν τοξίνες και απόβλητα από την θάλασσα. " Δεν είναι σαρκοφάγα ψάρια, και έτσι δεν συσσωρεύουν ρύπους από άλλα ήδη επιβαρυμένα σε ρύπους και τοξίνες ψάρια. " Είναι ψάρι του ανοικτού πελάγους, όπου οι θάλασσες είναι ποιο καθαρές " Δεν μπορούν να φυλαχτούν παρά για 2 το πολύ 3 ημέρες, γιατί χαλούν αμέσως - άρα είναι πάντα φρέσκες ( ....και δεν καταψύχονται ...) " Δεν παράγονται με ιχθυοκαλλιέργεια (σκεφθείτε τα ιχθυάλευρα, τα αντβιωτικά και τα αντιπαρασιτοκτόνα που πιθανώς να χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες) " Είναι επίσης από τις καλύτερες πηγές της βιταμίνης D-3 με τις αντιοξειδωτικές αντικαρκινικές και ισχυρά αντιοστεοπορωτικές ιδιότητες
Και κάτι ακόμα, ένα από τα πλέον σημαντικά σημεία της τόσο ωραίας παρουσίας σου, είναι ότι το καλό και ουσιαστικό φαγητό, είναι πολύ καλύτερο και ουσιαστικότερο, όταν είναι με καλή παρέα, παρέα η οπαία μας ευχαριστεί, και μας κάνει έτσι την ζωή απολαυστική, αλλά και που προστατεύει την υγεία μας. Η καλή παρέα, χαλαρώνει, κατεβάζει την πίεση, ενισχύει το ανοσοποιητικό, προάγει τις αναγεννητικές ορμόνες και διαφυλάσσει την υγεία μας συνολικά.
Στην υγειά μας λοιπόν με .... Σαρδέλλες και καλή παρέα
Οσο πολυάσχολος κι αν είναι κάποιος, πάντα βρίσκει χρόνο, να χαρεί τη ζωή, με λίγους φίλους, μακρυά απ τα πολύβουα κέντρα της , κατ επίφασιν, διασκέδασης, και κυρίως τα ποικιλώνυμα φαγάδικα, όπου εκτός απο οικονομικά, σε καταστρέφουν και ...χημικά ...
Ετσι από καιρού εις καιρόν, βραδυνά συνήθως, βρισκόμαστε στο σπίτι του Ζάχου, όπου απολαμβανουμε, πέρα της κουβέντας, και εκλεκτό , ελαφρό, βραδυνό φαγητό ...
Παρακάτω, (ξαναθυμάμαι) μια συνάντηση που κάναμε πέρυσι τον Μαϊο. Η επικαιρότητα τότε ήταν διαφορετική..
( το άγχος όμως του κόσμου τότε περισσότερο και οξυτερο..)..
Ο Ζάχος ήταν αυτή τη φορά που έδωσε τα ρέστα του, στη συζήτησή μας για το τί τρώει σήμερα ο νεοέλληνας..
Υπέρμαχος του καλού ψαριού, που δεν είναι πάντα και το ακριβότερο..
Ας πούμε, η σαρδέλλα, αυτή η ευλογία της ελληνικής θάλασσας, δεν ειναι ακριβή μπροστά σ αυτά που προσφέρει, αν μάλιστα προέρχεται κι απ τα νερά του κόλπου της Καλλονής, ε τότε μιλάμε για γευστική πανδαισία, που δεν συγκρίνεται με τίποτα..
Ο καλός μας ο Ζάχος, πριν μερικά χρόνια εσωσε στο χειρουργικό του τραπέζι, ένα Πλωμαρίτη, που χρόνια βασανιζότανε απο μιαν συγγενή καρδιοπάθεια.
Απο τότε, τακτικά, 2 φορές τη βδομάδα και πάντα στην εποχή της, του στέλνει αεροπορικά 2-3 κιλά σαρδέλλα, εγγυημένα απ τον κόλπο της Καλλονής, της οποίας η, χρηματική μεν αξία είναι 30 ευρώ το κιλό, η νοστιμιά αλλά και η περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά οξέα, ανεκτίμητη.
Οχι που η άλλη σαρδέλλα δεν είναι καλή, αλλά και μόνο
η υπο-δεκαπλάσια τιμή κάτι λέει..
Κάθε φορά που έρχεται το δέμα απ τη Μυτιλήνη, μας φωνάζει σπίτι του και την απολαμβάνουμε με ούζο Πλωμαρίου, μακράν το καλύτερο του κόσμου, τριπλο-καζανιασμένο και ένα ποίημα σαν..ζευγαράκι με την ψητή σαρδέλλα.. ( δεν αντιλέγω ...και με το λιαστό χταποδάκι ....)
Ενώ ο Βαγγέλαρος τις ετοίμαζε, ο Ζάχος γεμάτος ...τύψεις γιατί θα τρώγαμε βραδυνό ( συνήθως τη σαρδέλλα και τα παϊδάκια τα τρώμε μεσημεριανό Σαββάτου ή Κυριακής), είπε στο ευτραφή Μελέτη οτι πρέπει να χάσει βάρος..τουλάχιστον 10 κιλά, τονίζοντας οτι, απ όλα τα γεύματα , εκείνο που παχαίνει κατα 90% ειναι το βραδυνό..
Ετσι φώναζε σε όλους μας να πάψουμε να τρώμε το βράδυ ...εκτός των¨Ζακχικών δείπνων¨όπως αρέσκετο να τα ονομαζει ...που ήταν τα δικά του, όπως το σημερινό..
Το βράδυ τρώμε 1-2 μήλα, πράσινα αν είναι δυνατόν, και μπόλικο νερό.Ακόμα μπορούμε να φάμε και ένα ...βραστό.. αυγό..
Και σταματήστε, επι τέλους, να κραυγάζετε όλοι το παραμύθι τηςχοληστερίνης..γιατί τελικά είναι μύθος οτι
ο κροκος του αυγού αυξάνει την χοληστερίνη..
Εσύ Μελέτη που είσαι ειδήμων και στα αρχαία ελληνικά, πώς λέγεται ο κρόκος του αυγού στην αθάνατη γλώσσα μας;
Λέκιθος, ψελλισε ο Μελέτης..Πολύ σωστά , και μην ξεχάσεις να μου φέρεις ...τον έλεγχο σου στο τέλος να σου βάλω..άριστα..
Αλλη μια ερώτηση :γνωρίζετε την λεκιθίνη όλοι, είναι αυτή που χρησιμοποιείται για ...να μειώνει τη χοληστερίνη, δηλαδή όχι ακριβώς μειώνει, αλλά λειώνει, διαλύει, ρευστοποιεί..
Τώρα αν οι αμερικανοί φίλοι μας, χρησιμοποιούν την λεκιθίνη σόγιας, με γειά τους και χαρά τους..
Το σφικτό αυγό σου δίνει 20 θερμίδες και για να το χωνέψεις καίς..40, δηλάδή χάνεις και 20 θερμίδες επι πλέον ...
Αυτό είναι το βραδυνό μας, εκτός κι αν έχουμε ..σαρδέλλα..
Πρίν όμως πάμε στο τραπέζι θα σας πώ και κάτι νέο που σίγουρα αγνοείτε..
Το επίπεδο της χοληστερίνης ρυθμίζεται ,εν μέρει ,από τον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έρευνα αμερικανών νευροεπιστημόνων.
Η ανακάλυψη έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα αντιλήψεις ότι η ποσότητα της χοληστερίνης εξαρτάται αποκλειστικά από :Τη Διατροφή Μας Και Από ...Την Παραγωγή Της Στο Συκώτι ....
Η μελέτη έγινε στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι,και κατέδειξε πως Η ...Ορμόνη Της Πείνας, Η
( εν πολλοίς αμφισβητουμένη απο τις ...φαρμ.εταιριες..)
Γκρελίνη, δρα στον εγκέφαλο σαν ..τηλεχειριστήριο.., ρυθμίζοντας το επίπεδο της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα.
Η συσσώρευση μεγάλης ποσότητας¨κακής¨ χοληστερίνης οδηγεί σε σκλήρυνση των αγγείων και δημιουργία ¨πλάκας¨, με συνέπεια να αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος.
τα αυξημένα επίπεδα γκρελίνης που δόθηκε στα ποντίκια, όπου έγινε και το πείραμα, έκαναν τα ζώα να αποκτήσουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
Η χοληστερίνη αύξανε
Επειδή Τα Σήματα Που Στέλνει Ο Εγκέφαλος Αναγκάζουν Το Ήπαρ Να Αποθηκεύσει Λιγότερη Χοληστερόλη.
Η γκρελίνη αναστέλλει ένα υποδοχέα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και έτσι ρυθμίζει το αίσθημα πείνας και τη λειτουργία λήψη τροφής.
Ετσι βλέπουμε οτι: η χοληστερίνη ελέγχεται, εκτός απο τη διατροφή μας και την έκκριση του ήπατος,και
Από Ένα Ειδικό Κύκλωμα Στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα,
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Neuroscience, και έφερε τα πάνω κάτω..και πολύ σκεπτικισμό στις κολοσσιαίες φαρμακοβιομηχανίες, για το μέλλον των χρυσοφόρων στατινών..γι αυτές έχουμε να πούμε πολλά..
Πάμε τώρα να φάμε τις σαρδέλλες μας..